خودباوری چیست؟
به نظر شما خودباوری چه تعریفی میتواند داشته باشد؟
کمی فکر کنید آیا تا به حال برای شما اتفاق افتاده که برای انجام کاری مردد باشید و این تردید به علت باور نداشتن به تواناییهای خودتان باشد؟
خودباوری به معنی خودآگاهی و شناخت توانایی خود و اعتماد به این تواناییهاست. زمانی که یک فرد به این مرحله میرسد بدین معناست که او خود را با همه ویژگیهای منحصر به فردش پذیرفته است و قبول دارد که برای انجام هرکاری او تواناییها و ویژگیهای خاص خودش را دارد و همان کافیست.
پس با این حساب باید در مرحله اول به سراغ خودشناسی برویم، بحث سخت و مشکلی نیست و نیازی نیست سراغ مباحث پیچیده علمی و فلسفی برویم، کافیست کمی بیشتر به خودمان، علایق، احساسات، توانایی و خواستههایمان بها بدهیم و توجه کنیم. در این صورت یک شناخت نسبتا خوبی از خودمان به دست میآوریم. مرحله بعد پذیرش خودمان به همان صورت که هستیم با همه کمی و کاستیها و نقاط قوت مخصوص به خودمان و بعد از آن اعتماد به خودمان با همه خصوصیات و ویژگیهایمان است.
آیا خودباوری مهم است؟
شاید یکی از دلایل نداشتن خودباوری در افراد این باشد که دیگران توانایی های آنها را باور ندارند و حقیرشان میکنند ولی فراموش نکنید تا زمانی که خودتان حقارت و ناتوانی را نپذیرید هیچ کس نمیتواند شما را تحقیر کند. پس خودتان را باور داشته باشید و به تواناییهای تان ایمان بیاورید.
هرگز شک و تردید را به خود راه ندهید، زمانی که قرار است کاری را انجام دهید حتما و سریعا دست به اقدام بزنید اگر یکبارهم به این شک و تردید بها بدهید قدرتمندش کردهاید و در وجودتان لانه خواهد کرد. زمانی که حرف از خودباوری میزنیم منظور تکبر و خودخواهی نیست و یا ندیده گرفتن نقاط ضعف، بلکه با تکیه برنقاط قوت عمل کردن است.
اگر به خودباوری نرسیده باشیم، گاه ممکن است زمانی که تنها یک قدم با موفقیت فاصله داریم دست از کار بکشیم و همه چیز نابود شود. با خودباوری قطعا میتوانیم زندگی بهتری داشته باشیم.
چطور به خود باوری برسیم؟
اینکه خودباور نیستیم شاید ناشی از این باشه در زمان کودکی و نوجوانی ما دچار تخریب خودباوری حالا به هردلیلی شدهایم. ولی باید بدانید که برای رشد و خودباوری هرگز دیر نیست و هر زمانی میتوان شروع کرد.در ذیل یک سری راه حل به شما ارائه میکنیم تا بتوانید به کمک این راه حلها به خودباوری برسید.
·به یاد داشته باشید که خودباوری یادگرفتنیست
هر زمان که اراده کنید میتوانید نسبت به تواناییها و نقاط قوتتان شناخت بهتری پیدا کنید و برای بهبود فردی خود تلاش کنید پس عزمتان را جزم کنید و ناامید نباشید تلاش کنید تا به تواناییهای خودتان اعتماد کنید.
·خودتان را قوی و قدرتمند تصور کنید
تصویری که از خودتان در ذهن میسازید اهمیت زیادی دارد. سعی کنید که تصویر خوبی از خودتان بسازید و به خودتان روحیه بدهید. هرچه بیشتر خودتان را بشناسید بیشتر به خودتان اعتماد میکنید. نقاط قوت خودتان را بشناسید و بر آن تمرکز کنید. آن را به نقطه قوت تبدیل کنید یعنی طوری استفاده کنید تا تبدیل به نقطه قوت شود.
· خودتان و کارتان را جدی بگیرید
حتی اگر به ظاهر کار کوچکی انجام میدهید به آن اهمیت دهید و برای آن ارزش قائل شوید تا این حس ارزشمندی اعتماد بهنفس شما را بالا ببرد. کار و رفتار شما هرکدام قطعهای از پازل قدرت شما هستند پس هیچ قطعهای را نادیده نگیرید هر تکه که نباشد قدرت شما ناقص خواهد شد.
· در موقعیتهای چالش برانگیز قرار بگیرید
هرچه بیشتر خودتان را در موقعیتهایی قرار دهید که معمولا از آن گریزان هستید بیشتر به خودباوری میرسید. تلاش کنید موقعیتها و کارهای جدید را امتحان کنید و با اعتماد به خودتان این کار را انجام دهید. دوری از چالش و موقعیتدشوار ترسها و شک و تردیدهای شما را بیشتر میکند.
-
واقعبین باشید
منظور از واقع بین بودن اینست که درعین حال که به تواناییهای خود ایمان دارید چنانچه دچار اشتباه شدید آن را بپذیرید و سعی کنید جبرانش کنید. اگر ضعفی در مهارتی دارید مهارت خود را تقویت نمایید. خودتان را سرزنش و دچار فشار روانی نکنید.
یکی از مهم ترین کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که تصویرسازی ذهنی کنید. تصویرسازی ذهنی را دست کم نگیرید قدرت فوق العادهای دارد مخصوصا در بالابردن اعتماد به نفس و خودباوری. کافیست روزانه دقایقی را یکجا آرام بنشینید و چشمهایتان را ببندید و خودتان را متصور شوید که با قاطعیت تمام، آرامش و قدرت رفتار کرده و کارتان را انجام میدهید. هرچه بیشتر تمرین کنید نتیجه بهتری خواهید گرفت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.